Ako pripraviť hlivu ustricovú

Táto skvelá huba sa neraz označuje ako liečivá. Obsahuje množstvo prospešných látok a jej chuť je naozaj lahodná. Môžeme ju dostať po celý rok a pokiaľ máme chuť, nemusíme ju kupovať len v hypermarketoch. Hliva ustricová sa vyskytuje aj v našich lesoch, takže si môžete nazbierať a pripraviť vlastnú hlivu. 

hliva ustricová recept

Ingrediencie

250 - 300g hlivy ustricovej

300g kyslej kapusty

1 menšia cibuľa

Olivový olej

1dl sójovej omáčky

Čerstvý tymian, oregano, kurkuma a drvená rasca

Soľ

Postup

1.Očistíme, nakrájame cesnak a cibuľu. Hlivu taktiež očistíme, umyjeme a pokrájame na tvar rezancov.

2.Kapustu zbavíme šťavy a pokiaľ sa nám zdá veľmi kyslá, môžeme ju prepláchnuť.

3.Pripravíme si väčšiu panvicu alebo wok. Necháme rozhorúčiť trochu olivového oleja a postupne pridáme rascu, kurkumu, cibuľu a hlivu – chvíľku opekáme.

4.Po cca 1 minúte pridáme cesnak ( môže byť lisovaný alebo nakrájaný na tenké plátky).

5.Pokiaľ je už zmes do zlatista opečená, pridáme kapustu so sójovou omáčkou a chvíľku varíme.

6.Zmes nám krásne rozvoniava nakoniec pridáme čerstvé bylinky.

Prečo hliva ustricová?

Hliva ustricová alebo hliva ustricovitá je po celom svete známa svojimi priaznivými účinkami na ľudský organizmus. Využíva sa v gastronómii ale aj vo farmaceutickom a kozmetickom priemysle. Jej výnimočnosť spôsobuje najmä obsah beta glucanu. Pomáha posilňovať imunitný systém.

Recept je veľmi rýchly a nenáročný . Čo je najdôležitejšie, je plný vitamínov a vhodný ako na obed tak aj na večeru. Obľúbený je najmä v zimných mesiacoch. Môžeme tento pokrm podávať napríklad s pečenými zemiakmi alebo batátmi. Tie sú trošku sladšie, ale v kombinácií s kyslou kapustou a hlivou chutia naozaj skvelo! Prajeme dobrú chuť!