Šťastím je, že nám príroda nadelila množstvo liečivých a podporných látok. Na lieky z lekárne sme zvyknutí, ale na tie z prírodnej lekárne často zabúdame alebo ich jednoducho obchádzame? Pokiaľ máme radi naše telo, tak mu pochopiteľne chceme dopriať to najlepšie, aby nám dlho slúžilo a aby sme sa v ňom cítili dobre. Často však pri našom uponáhľanom životnom štýle nestíhame dodať v potrave všetko potrebné. Niekedy je na mieste „nakopnúť“ organizmus a posilniť imunitu výživovými doplnkami. Najlepšie, keď si vyberieme tie na prírodnej báze. Jednou z takýchto podporných látok priamo z prírody je aj betaglukán (beta glucan). Čo to vlastne je?
Betaglukán je jedinečný podporovateľ imunity. Má schopnosť aktivovať imunitné bunky, konkrétne receptor CR3, a tým pomáha organizmu brániť sa pred rôznymi nástrahami, najmä v období väčšieho fyzického vyčerpania či psychického stresu.
Betaglukán konzumujeme v strave už stáročia. Nájdeme ho v kvasniciach, hubách či obilninách. V takejto forme je však pomerne veľký a naše telo ho nevie účinne vstrebať. Procesom zvaným mikronizácia sa spracuje na drobné čiastočky a tie sa už vedia vstrebať do krvi a lymfatického systému. Zo žalúdka ďalej putuje do hrubého čreva. Ak ním chceme posilniť imunitný systém, treba si zabezpečiť čo najčistejšie preparáty (90% a viac).
Zaujímavosť na záver. V Japonsku sa betaglukán ordinuje ako súčasť onkologickej liečby, pretože boli preukázané pozitívne účinky pri rádioterapii a chemoterapii, ako aj pri zastavení rastu tumorov a rozširovaní metastáz.