Ovos
Konzumáciou ovsa dodávame nášmu telu množstvo výživných látok a vitamínov. Pôsobí pozitívne na kardiovaskulárnu sústavu, činnosť štítnej žľazy, pomáha pri hypertenzii a jeho pravidelnou konzumáciou môžeme znižovať LDL cholesterol, ľudovo povedané, „zlý cholesterol“. Nás ale najviac zaujíma obsah beta- 1,3 / 1,4-D- glucanu, na ktorý je ovos bohatý. Jeho čistota môže dosiahnuť maximálne 20-30%. Betaglukán obilninového pôvodu má skôr probiotický než imunostimulačný účinok.
Ak chceme zahrnúť ovos do nášho jedálnička, môžeme zvoliť vločky a pridať ich do rôznych pokrmov (polievka, kaša, pečivo). Obľúbenou alternatívou je aj ovsená múka, z ktorej môžeme pripraviť napríklad chutné palacinky.
Jačmeň
Jačmeň spoločne so pšenicou patria k najstarším pestovaným plodinám. Vo svete má svoje nezastupiteľné miesto. U nás ho poznáme najmä ako jačmeň sladovnícky z ktorého sa vyrába slad - hlavná surovina pri varení piva. Zrno jačmeňa obsahuje neškrobové polysacharidy, predovšetkým betaglukán. Podobne ako pri ovse , jedná sa o formu beta- 1,3 / 1,4-D-glucan, ktorého čistota je maximálne 20-30%. Jačmeň je bohatý na vitamíny B a E skupiny.
Obsahuje významné množstvo minerálov. V obchodoch ho nájdeme ako jačmenné krúpy, cestoviny alebo sirup. Môžete vyskúšať aj odvar z jačmeňa, ktorý je veľmi chutný a má pozitívne účinky na organizmus.
Betaglukán z hlivy ustricovej
Priemyselne najvhodnejší spôsob získavania betaglukánu, je z drevokazných húb. Medzi také patrí hliva ustricová. Získame z nej beta-1,3/1,6-glukan , ktorý môže byť výrazne účinnejší vo vzťahu k imunitnému systému. Najdôležitejšia je čistota, ktorú pri hubách dosahujú výrobcovia až nad 80%. Na Slovensku sa vyrába betaglukán z hlivy ustricovej v čistote až 93%. Pri takejto miere čistoty sa nemusíme obávať zbytočných prímesí bez účinnosti.
Betaglukán od slovenského výrobcu Natures sa získava sofistikovaným postupom, ktorý umožňuje dosahovať výnimočnú čistotu izolovaného betaglukánu. V kombinácii s mikronizáciou, kedy je betaglukán rozomletý na častice o veľkosti mikrometrov, zabezpečuje vysokú a skutočne výnimočnú kvalitu.