Betaglukán v obilninách

Možno vás prekvapí, že betaglukán (beta glucan) nájdeme nielen v bunkových stenách húb (hliva ustricová), ale aj v obilninách, pekárenských kvasniciach či morských riasach.  Aký je však rozdiel medzi týmito zdrojmi?

Z ktorej suroviny získame najčistejší betaglukán?

Pri výbere výživového doplnku alebo kozmetického prípravku s obsahom betaglukánu, ktorý má blahodarné účinky, je dôležité skúmať kvalitu daného produktu. Pri extrahovaní je asi najdôležitejším faktorom jeho čistota. Vzorec je jednoduchý, čím vyššia čistota, tým lepšia kvalita. Čistota nad 90% hovorí o skutočne kvalitnom výrobku. Ďalším dôležitým ukazovateľom je množstvo betaglukánu, ktorý sa nachádza vo výrobku. Podľa EFSA (Európsky úrad pre bezpečnosť potravín) je pre pozitívny účinok betaglukánu z jačmeňa stanovená potrebná dávka 3g denne. Takýto betaglukán môže znižovať hladinu cholesterolu v krvi. 

jačmeň, ovos, betaglukán

Ovos 

Konzumáciou ovsa dodávame nášmu telu množstvo výživných látok a vitamínov. Pôsobí pozitívne na kardiovaskulárnu sústavu, činnosť štítnej žľazy, pomáha pri hypertenzii a jeho pravidelnou konzumáciou môžeme znižovať LDL cholesterol, ľudovo povedané, „zlý cholesterol“. Nás ale najviac zaujíma obsah beta- 1,3 / 1,4-D- glucanu, na ktorý je ovos bohatý. Jeho čistota môže dosiahnuť maximálne 20-30%. Betaglukán obilninového pôvodu má skôr probiotický než imunostimulačný účinok.

Ak chceme zahrnúť ovos do nášho jedálnička, môžeme zvoliť vločky a pridať ich do rôznych pokrmov (polievka, kaša, pečivo). Obľúbenou alternatívou je aj ovsená múka, z ktorej môžeme pripraviť napríklad chutné palacinky.

Jačmeň

Jačmeň spoločne so pšenicou patria k najstarším pestovaným plodinám. Vo svete má svoje nezastupiteľné miesto. U nás ho poznáme najmä ako jačmeň sladovnícky z ktorého sa vyrába slad - hlavná surovina pri varení piva. Zrno jačmeňa obsahuje neškrobové polysacharidy, predovšetkým betaglukán. Podobne ako pri ovse , jedná sa o formu beta- 1,3 / 1,4-D-glucan, ktorého čistota je maximálne 20-30%. Jačmeň je bohatý na vitamíny B a E skupiny. 

Obsahuje významné množstvo minerálov. V obchodoch ho nájdeme ako jačmenné krúpy, cestoviny alebo sirup. Môžete vyskúšať aj odvar z jačmeňa, ktorý je veľmi chutný a má pozitívne účinky na organizmus.

Betaglukán z hlivy ustricovej

Priemyselne najvhodnejší spôsob získavania betaglukánu, je z drevokazných húb. Medzi také patrí hliva ustricová. Získame z nej beta-1,3/1,6-glukan , ktorý môže byť výrazne účinnejší vo vzťahu k imunitnému systému. Najdôležitejšia je čistota, ktorú pri hubách dosahujú výrobcovia až nad 80%. Na Slovensku sa vyrába betaglukán z hlivy ustricovej v čistote až 93%. Pri takejto miere čistoty sa nemusíme obávať zbytočných prímesí bez účinnosti.  

Betaglukán od slovenského výrobcu Natures sa získava sofistikovaným postupom, ktorý umožňuje dosahovať výnimočnú čistotu izolovaného betaglukánu. V kombinácii s mikronizáciou, kedy je betaglukán rozomletý na častice o veľkosti mikrometrov, zabezpečuje vysokú a skutočne výnimočnú kvalitu.